Nieuwsbrief
April 2015

In deze nieuwsbrief:

Praat mee over toekomstig onderwijsprogramma 2032
Koningin Máxima bij werkdiner over financiële educatie
Belastingtegenvaller? Betaal 'm meteen
Vrouwen wijzer met geld door training Regel ‘t
2% meer pinbetalingen door publiekscampagne
1 op de 5 mbo-studenten heeft een schuld
Save the date! 20 en 21 april 2016 jaarlijkse OESO Conferentie in Amsterdam
Praat mee over toekomstig onderwijsprogramma 2032

Wijzer in geldzaken pleit ervoor financiële vaardigheden vast op te nemen in het reguliere onderwijs. Het platform ons onderwijs 2032 is geïnteresseerd in de uitkomsten van de dialoog die Wijzer in geldzaken hierover voert met belanghebbenden. Wat is de rol van het onderwijs bij het bijbrengen van financiële vaardigheden van jongeren? Wat zijn essentiële financiële vaardigheden en hoe zou het aanleren daarvan geïntegreerd kunnen worden in het onderwijs? Binnenkort zullen wij hierover uw mening vragen via een aparte nieuwsbrief.

Ook op www.onsonderwijs2032.nl kunt u hierover meepraten.
 
Koningin Máxima bij werkdiner over financiële educatie

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft als erevoorzitter van Wijzer in geldzaken recent bij de Europese Unie in Brussel deelgenomen aan een besloten werkdiner met Europese bestuurders, beleidsmakers en vertegenwoordigers uit de financiële sector over het belang van financiële educatie in Europa. Het diner was een eerste aanzet voor een discussie over het belang van financiële educatie in Europa.

Lees het hele bericht
 
Column Olaf Simonse: Belastingtegenvaller? Betaal 'm meteen

Vorige week wilde ik mijn belastingaangifte doen. Ik was duidelijk niet de enige, want de aangiftesite was dagenlang overbelast. Maar het is gelukt. En er was een meevaller: met het nieuwe aangifteprogramma is aangifte doen vrij gemakkelijk.  Maar er bleek ook een tegenvaller te zijn, van een paar honderd euro. Grote kans dat dat ook voor u geldt. We krijgen extra tijd om te betalen, maar mijn advies is: betaal meteen, dan bent u ervan af.

Lees de hele column op de website van de Telegraaf
Vrouwen wijzer met geld door training Regel ‘t

De 1 daagse-trainingen die Regel ’t geeft aan vrouwen hebben een positief effect op hun financiële bewustzijn en leveren een bijdrage aan hun financiële zelfredzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Hoge School van Amsterdam. De deelneemsters van Regel ’t zijn vaak vrouwen die door een verandering in hun persoonlijke situatie de grip op hun financiën zijn kwijtgeraakt of dreigen kwijt te raken. Vanaf het moment dat de deelneemsters zich inschrijven, gebeurt er al iets en komen ze in beweging. 92 procent van de deelneemsters vond het prettig dat er in de training zowel aandacht was voor het opdoen van financiële kennis als aandacht voor het veranderen van financieel gedrag. De training wordt gegeven door vrouwen (Annemarie Reintjes en Denise Land).

Bekijk hier meer informatie
 
2% meer pinbetalingen door publiekscampagne

Consumenten zijn door een grootschalige publiekscampagne vaker gaan betalen met de pinpas in winkels. Vooral de acties in de eerste jaren van de campagne, met de slogan “Klein bedrag? Pinnen mag!”, zijn effectief geweest,  zo blijkt  uit DNB-onderzoek. De acties waren erop gericht om consumenten die grote aankopen al pinden te stimuleren om de pinpas ook te gebruiken voor hun kleine aankopen. De campagne heeft tot een permanente gedragsverandering geleid.

Lees het hele artikel
1 op de 5 mbo-studenten heeft een schuld

Een grote schuld, vaak geld tekort en moeilijk rondkomen. Het Nibud maakt zich zorgen om de groter wordende groep mbo’ers die hiermee te maken heeft. Gelukkig ziet het Nibud in het onderzoek ‘Mbo’ers in geldzaken 2015’ wel dat mbo’ers vaker zorg- en huurtoeslag aanvragen en dat, als ze geen schuld hebben, hun inkomsten en uitgaven in balans zijn. Van alle mbo’ers heeft 21% geld geleend. In 2011 was dat nog 17%. Niet alleen het aantal mbo-studenten dat leent is gestegen, ook het bedrag dat zij lenen is hoger geworden.

Het hele onderzoek lees je hier
Save the date! 20 en 21 april 2016 jaarlijkse OESO Conferentie in Amsterdam

Op 20 en 21 april 2016 organiseert Wijzer in geldzaken in Amsterdam de internationale conferentie van het wereldwijde Netwerk voor Financiële Educatie, onderdeel van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De hoofdtaak van het internationale netwerk is kennisdeling. Financiële educatie wordt gezien als een belangrijk instrument voor duurzame economische groei en financiële stabiliteit. Nederland is met onder meer de Week van het geld voor basisscholen een voorloper op het gebied van financiële educatie.
 
Deze mailing doorsturen
Bekijk hier de print versie
  Volg ons: